Τι πρέπει να κάνουν οι ευάλωτες ομάδες που χρωστούν στην ΑΗΚ

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Ευκολίες πληρωμής μέσω του προγράμματος ρύθμισης των οφειλών όσων από τους καταναλωτές εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων, εξακολουθεί προσφέρει η ΑΗΚ και κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο η Εκπρόσωπος της Αρχής Ηλεκτρισμού Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι όταν ένας πελάτης αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες κάποιο μήνα και δεν μπορεί να εξοφλήσει τον λογαριασμό του, μπορεί να προχωρήσει σε μια συμφωνία αποπληρωμής.

Σε αυτήν λαμβάνεται υπ’ όψιν, τόσο η οικονομική δυνατότητα, όσο και το ιστορικό πληρωμών, το χρεωστικό υπόλοιπο και άλλοι παράγοντες, ώστε να του παρασχεθούν οι διευκολύνσεις για να μπορέσει να εξοφλήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που βιώνει ο καταναλωτής σήμερα είναι της τάξεως του 33% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, την ώρα που η αύξηση στην τιμή του καυσίμου ήταν της τάξεως του 59%.

«Ένας οικιακός πελάτης για μια διμηνία θα κληθεί να πληρώσει γύρω στα €190 ευρώ για μια κατανάλωση της της τάξεως των 800 κιλοβατώρων ενώ πέρσι θα πλήρωνε €140 ευρώ», σημείωσε.

«Θα πρέπει να ξέρουμε όμως ότι θα εκδοθεί και νέος λογαριασμός, άρα σε βάθος χρόνου θα πρέπει το χρεωστικό υπόλοιπο να μειώνεται», τόνισε και κάλεσε όσους έχουν τέτοιου είδους προβλήματα να προσέλθουν στα σημεία εξυπηρέτησης της ΑΗΚ.

Σχέδιο για σταθερή χρέωση το μήνα

Πέραν τούτου, η κα Παπαδοπούλου προέτρεψε τους πελάτες να εγγραφούν στο Σχέδιο εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με ίσες μηνιαίες δόσεις, καθώς αυτό θα βοηθήσει τόσο στην εξομάλυνση των αυξομειώσεων, αλλά και στην διευκόλυνση του μηνιαίου προγραμματισμού των εξόδων.

«Κάθε μήνα ξέρουμε ότι θα πληρώσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό με μια απλή ενέργεια. Απλώς ο πελάτης ζητά να ενταχθεί στο σχέδιο, η Αρχή Ηλεκτρισμού παίρνει την κατανάλωση του πελάτη τους τελευταίους 12 μήνες –άρα ο υπολογισμός περιλαμβάνει τόσο μήνες με μεγάλη κατανάλωση, όσο και μήνες με μικρή- διαιρείται διά 12 και ξέρει ότι η δόση που θα πληρώνει κάθε μήνα είναι συγκεκριμένη», ανέφερε.

Ενεργειακά απομονωμένη η Κύπρος

Η κα Παπαδοπούλου επανέλαβε ότι από την στιγμή που η Κύπρος είναι ενεργειακά απομονωμένη και εξαρτάται 100% στην δική της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ώρα που ο μόνος τρόπος να το κάνει αυτό είναι τα υγρά καύσιμα, δυστυχώς οι καταναλωτές βιώνουν αυξομειώσεις αναλόγως του πώς κινείται το πετρέλαιο (ντίζελ και μαζούτ) στη διεθνή αγορά.

Πάντως, διευκρίνισε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου ή τιμή του μαζούτ υποστεί μείωση και η ΑΗΚ προχώρησε σε αγορά αποθεμάτων, οπότε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να μειωθεί το επόμενο διάστημα και αυτό είναι κάτι που θα το νιώσουν οι καταναλωτές.

«Για να υπολογιστεί η τιμή της κιλοβατώρας, υπολογίζονται τα καύσιμα αγοράς και η τιμή τους, οι ποσότητες που αποκτήθηκαν και η ισοτιμία συναλλάγματος. Από τη στιγμή που οφείλουμε να διατηρούμε αποθέματα για τρεις μήνες, οι αυξήσεις και οι μειώσεις που καταγράφονται στις τιμές των καυσίμων μετακυλίονται στον πελάτη ετεροχρονισμένα», είπε.

Όσον αφορά στο πού βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τιμές του ηλεκτρισμού, η κα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι, για το πρώτο εξάμηνο του 2018, η θέση της είναι κοντά στον μέσο όρο καθώς βρίσκεται στην 10η θέση από τις 28.

Πηγή: Economy today

Find Job in Cyprus
Browse all Categories
Jobs in Famagusta
Jobs in Larnaca
Jobs in Limassol
Jobs in Nicosia
Jobs in Paphos