Tι θα συνέβαινε εάν οι Κύπριοι σταματούσαν να πληρώνουν τους φόρους τους

Τι θα γινόταν εάν οι Κύπριοι αποφάσιζαν να σταματήσουν να πληρώνουν φόρους στο κράτος.

Δρόμοι, Άμυνα, Αστυνόμευση, Δυνάμεις Πυρόσβεσης, Δημόσιες Υπηρεσίες, Επιδόματα, Δημόσια Σχολεία και Δωρεάν Εκπαίδευση είναι μερικά από αυτά που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της, τα οποία χρηματοδοτεί μέσω των φόρων που εισπράττει από τους εργαζόμενους.

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά που εξυπηρετούν τον μέσο πολίτη, αλλά και κάποια, όπως οι υψηλοί μισθοί και τα δικαιώματα αξιωματούχων, που κάνουν το κάθε φορολογούμενο να διερωτάται γιατί να συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους τους.

Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται είναι το τι θα συνέβαινε στο νησί εάν όλοι οι Κύπριοι αποφάσιζαν να σταματήσουν την καταβολή των φόρων στο κράτος και αν αυτή η κίνηση από ολόκληρη την κοινωνία θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία του κράτους σχετικά με τη φορολογία.

Ωστόσο, εάν σταματούσε η καταβολή των φόρων θα υπήρχαν στο τέλος καθόλου νόμοι;

Χωρίς φόρους, χωρίς πολιτικούς, χωρίς αστυνομία, χωρίς δικαστήρια και χωρίς δικαστές ποιος θα τηρούσε τους νόμους;

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην κοινωνία μας ένα μοντέλο χωρίς φορολογία και χωρίς κεντρική κυβέρνηση; Θα κυριαρχούσε η ηρεμία ή το χάος;

Τι θα έπραττε η Κυβέρνηση

Εάν το φαινόμενο έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις, και αφού η μη πληρωμή των φόρων εκτός από αδίκημα είναι και άμεση απειλή για την Κυβέρνηση, το κράτος θα προχωρούσε στη σύλληψη των υποκινητών του φαινομένου, «παγώνοντας» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και κατηγορώντας τους για τρομοκρατία, καθώς εάν οι φόροι σταματήσουν να καταβάλλονται τότε δεν μπορεί να υπάρχει ούτε Κυβέρνηση, ούτε νομοθεσία, ούτε κρατικές υπηρεσίες.

Αν αυτό δεν έφερνε αποτέλεσμα και το φαινόμενο συνεχιζόταν τότε θα ξεκινούσαν τα πραγματικά προβλήματα για το κράτος και τους πολίτες του.

Χάος, αναρχία και μεγάλα προβλήματα

Οι πρώτοι που θα επηρεάζονταν θα ήταν οι μαθητές και οι ηλικιωμένοι. Θα «πάγωναν» οι συντάξεις, τα δημόσια σχολεία δεν θα λειτουργούσαν, το ίδιο και τα νοσοκομεία, ενώ θα οδεύαμε προς μια τεράστια οικονομική κρίση.

Αφού δεν θα υπήρχε αστυνόμευση, την αναρχία και το χάος θα προσπαθούσε να ελέγξει ο υπόκοσμος και η μαφία, με την κοινωνία να χωρίζεται σε μικρές ομάδες, ενώ φιλόδοξα άτομα θα αναδύονταν μέσα από την κοινωνία για να πάρουν την εξουσία.

Άμυνα και στρατός

Χωρίς Άμυνα θα δινόταν η ευκαιρία σε ξένες χώρες να εισβάλουν στρατιωτικά στο νησί, αφού χωρίς Κυβέρνηση και χωρίς στρατό θα υπήρχε σχεδόν μηδενική αντίσταση στα σχέδια τους για εισβολή και κυριαρχία.

Παραδείγματα στην Ιστορία

Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί ξανά σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, η Γαλλική Επανάσταση, ήταν αποτέλεσμα του ξεσηκωμού των χαμηλότερων στρωμάτων της κοινωνίας, που οργανώθηκε από την ανερχόμενη αστική τάξη, για διάσπαση των ταξικών διαχωρισμών και της πλουτοκρατίας, αφού οι νόμοι, η φορολογία, οι τρόποι συναλλαγής, και το νόμισμα αδικούσαν παράφορα τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Ένα άλλο παράδειγμα, έρχεται από τις ΗΠΑ και την ιστορία της στα πρώτα βήματα του κράτους, με τον συνεχή αγώνα ενάντια στην φορολογική καταπίεση που επέβαλε η Κυβέρνηση στους πολίτες της.

Το κράτος μπορεί να ρυθμίσει τη φορολογία

Αν όλα τα πιο πάνω ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας ως προς τον τρόπο που θα αντιδρούσαν οι πολίτες, αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί και για το αίσθημα που κυριαρχεί στην κοινωνία σχετικά με τις φορολογίες του κράτους.

Όλοι σχεδόν οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το κράτος δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τη φορολογία, ωστόσο, είναι στα χέρια της εκάστοτε Κυβέρνησης να τη ρυθμίζει όσο πιο δίκαια γίνεται.

Οι ανάγκες του κράτους μεγαλώνουν, το ίδιο όμως κάποιες φορές και η αγανάκτηση των πολιτών.

Είναι καθήκον της Κυβέρνησης να προσαρμόζει τους φόρους για το καλό των πολιτών της, αλλά και της ίδιας.

Πηγή: BusinessNews