Έρχεται αλλαγή στη νομοθεσία για την ορθοστασία των υπαλλήλων – Τι προνοεί

Φρένο στα φαινόμενα παρατεταμένης ή και αδιάκοπης ορθοστασίας εργαζομένων, επιχειρεί να βάλει η Βουλή, μέσω δύο προτάσεων νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ.

Κάνοντας λόγο για κενό στη νομοθεσία σε σχέση με μέτρα που καλείται να λάβει ο εργοδότης για την ορθοστασία των εργαζομένων, το ΑΚΕΛ καταθέτει δύο προτάσεις νόμου για τη λήψη ανακουφιστικών μέτρων καθώς και η παροχή κατάλληλων καθισμάτων.

Τι ισχύει σήμερα

Στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει μόνο μια αναφορά που ουσιαστικά μιλά για τη δυνατότητα του εργαζόμενου να χρησιμοποιεί τα καθίσματα, εφόσον κρίνει ο εργοδότης ότι αυτό δεν επηρεάζει την εργασία.

Το τι ισχύει σήμερα δεν ικανοποιεί το ΑΚΕΛ, καθώς όπως αναφέρουν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να επαφίεται στον εργοδότη αν ο εργαζόμενος θα είναι σε αδιάκοπη ορθοστασία όλο το ωράριο του και στο να υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να οργανώνει τον χρόνο και τον χώρο εργασίας, ώστε να μην εξαναγκάζεται κανένας εργαζόμενος να το υφίσταται αυτό.

Βουλευτές σημειώνουν ότι, οι συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων είναι σοβαρές. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες επιστρέφουν από τη δουλειά με αφόρητους πόνους στη μέση, στα πόδια, στις αρθρώσεις, στα γόνατα ενώ σε βάθος χρόνου η καθημερινή παρατεταμένη ορθοστασία συσσωρεύει σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως ρευματοπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις.

Τι προνοούν οι προτάσεις νόμου

Τις δύο προτάσεις νόμου υπογράφει ο βουλευτής Γιώργος Κουκουμάς, με στόχο να καταπολεμηθεί το φαινόμενο να υποχρεώνονται εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε παρατεταμένη ορθοστασία ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου τους.

Η πρώτη τροποποίηση στον Περί Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας Νόμο θεσπίζει υποχρέωση των εργοδοτών να οργανώνουν το χρόνο εργασίας για να αποφεύγεται η συνεχής και παρατεταμένη ορθοστασία των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, να ρυθμίζεται η εναλλαγή των εργαζομένων στα διάφορα πόστα, να διασφαλίζονται ικανοποιητικά διαλείμματα, να γίνεται εργονομική σχεδίαση των χώρων εργασίας.

Η δεύτερη πρόταση αναδιατυπώνει το σχετικό άρθρο στον Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμο και προνοεί ότι «επαρκή και κατάλληλα καθίσματα θα πρέπει να παρέχονται στους εργαζομένους και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εύλογη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ώστε να αποφεύγεται η αδιάκοπη και παρατεταμένη ορθοστασία».

Σημειώνεται πως, πέραν της αλλαγής της νομοθεσίας χρειάζεται να καθοριστούν με Κώδικα του Υπουργείου Εργασίας, ανώτατα χρονικά όρια ορθοστασίας κατά το χρόνο εργασίας και να δοθούν συστάσεις προς τους εργοδότες για το ζήτημα.

Καταγγελίες από εργαζόμενους

Η παρατεταμένη ορθοστασία καταγγέλλεται ότι συμβαίνει σε χώρους εργασίας όπως φούρνους, φρουταρίες, υπεραγορές, καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και καλλυντικών, εργοστάσια, υποδοχές ξενοδοχείων, φρουρούς ασφαλείας κ.ά.

Όπως ανέφερε στο SigmaLive o βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Εργασίας, Γιώργος Κουκουμάς, υπάρχουν καταγγελίες ότι εργοδότες απομακρύνουν καρέκλες ή σκαμπό στον χώρο του καταστήματος για ολιγόλεπτη έστω ξεκούραση των εργαζομένων ή ακόμα και από τα ταμεία ως να επηρεάζεται με οποιοδήποτε τρόπο η εξυπηρέτηση των πελατών. Επίσης, εργοδότες ελέγχουν από το κλειστό σύστημα παρακολούθησης αν οι εργαζόμενοι κάθονται και γίνονται συστάσεις και προειδοποιήσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας, στην απάντηση του στις αρχές Φεβρουαρίου στο κοινοβουλευτικό ερώτημα που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2022 δήλωσε ότι ελάχιστες -κυρίως ανώνυμες- καταγγελίες υποβλήθηκαν στο αρμόδιο Τμήμα για αυτό το ζήτημα.

Το θέμα θα βρίσκεται για συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, αμέσως μετά το Πάσχα. Παρόντες θα είναι και οι σύνδεσμοι των εργοδοτών, με την συζήτηση να στοχεύει στην υγεία και την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων. Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται και από την ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία που εκπονήθηκε το 2021 στην οποία τεκμηριώνονται τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν για τους εργαζόμενους από την παρατεταμένη ορθοστασία.

Πηγή: Sigmalive.com