Ψέματα που λένε οι εργοδότες σε μια συνέντευξη

Ψέματα που λένε οι εργοδότες σε μια συνέντευξη

Η αναζήτηση εργασίας το 2023 είναι πραγματικά προκλητική. Και το πιο δύσκολο μέρος απ’ όλα; Η φάση της συνέντευξης. Δεν γνωρίζεις ποιος θα είναι ο συνομιλητής σου, ποιες ερωτήσεις θα σου κάνει, ούτε πώς πρέπει να ανταποκριθείς. Θα είναι φιλικός ή επιθετικός από την πρώτη στιγμή;

Ένα εξίσου βασανιστικό σενάριο είναι ότι ο μελλοντικός εργοδότης σου μπορεί να σου λέει ψέματα και σίγουρα θα το κάνει. Ο σκοπός του είναι να καλύψει την κενή θέση εργασίας, οπότε θα προσπαθήσει να σε δελεάσει. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις τι μπορείς να ακούσεις, και να διατηρήσεις την αυτοπεποίθηση σου ώστε να μην πέσεις σε παγίδες, εάν κάτι δεν σου φαίνεται σωστό.

“Δεν θα σου περιορίσω τον ελεύθερο χρόνο”

Ο εργοδότης σου δεν έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τον ελεύθερο χρόνο σου – αυτό είναι γνωστό. Μπορεί να επέλθει ένα project που θα απαιτεί δύο ή τρεις ώρες απλήρωτης υπερωρίας, emails την Κυριακή πρωί που θα αγνοούν την προσωπική σου ζωή. Αν λοιπόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ακούσεις παρόμοιες υποσχέσεις και δεις προειδοποιητικά σημάδια, απομακρύνσου.

“Φυσικά, μπορείς να κάνεις τηλεργασία”

Η τηλεργασία είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Μην πιστεύεις εύκολα ότι μπορείς να δουλεύεις από το σπίτι, ειδικά όταν το πρόγραμμά σου είναι φορτωμένο ή όταν δεν έχεις καθόλου όρεξη να πας στο γραφείο. Επικοινώνησε με εργαζομένους που έχουν προσωπική εμπειρία για να μάθεις περισσότερα.

“Θα κρατήσω το βιογραφικό σου, για το μέλλον”

Παρόλο που ορισμένες εταιρείες κρατούν τα βιογραφικά στο αρχείο για ένα χρονικό διάστημα, μην πέφτεις στην παγίδα αυτής της φράσης. Αν σου το πουν, πιθανότατα έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους. Εσύ, συνέχισε την αναζήτηση.