Εκτός ελέγχου τα ενοίκια στην Κύπρο – Αυξάνουν τις τιμές σε ένα βράδυ

Ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους πολίτες.

Εκτός ελέγχου οι τιμές των διαμερισμάτων στην Κύπρο, με κάποιους κτηματομεσίτες και τους ιδιοκτήτες υποστατικών να «ξεζουμίζουν» κυριολεκτικά όσους επιθυμούν να ενοικιάσουν.

Πρόσφατο παράδειγμα η καταγγελία που έφθασε στα γραφεία μας για συγκεκριμένο κτηματομεσιτικό γραφείο το οποίο καθυστερούσε την ενοικίαση του υποστατικού σε ενδιαφερόμενους πολίτες, το οποίο διατίθετο σε συγκεκριμένη τιμή.

Ενοίκιο το οποίο αυξήθηκε κατά 100 ευρώ μέσα σε ένα βράδι, ενδεχομένως λόγω της μεγάλης ζήτησης και ενδιαφέροντος που επέδειξαν αρκετοί επίδοξοι ενοικιαστές.

Πάντως, όπως ειπώθηκε στην ιστοσελίδα μας αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα, αφού αρκετοί πολίτες που επικοινωνήσαν μαζί μας, ανέφεραν πως οι σπιτονοικοκύρηδες τους ενημέρωναν πως θα έπρεπε να αυξηθεί το ενοίκιο τους, κάποιες φορές και άνω των 100 ευρώ, αλλιώς θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα τα οποία ήδη ενοικίαζαν.

Να σημειώσουμε πως οι τιμές των ενοικίων στην Κύπρο έχουν εκτοξευθεί και σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς που υπάρχουν στην αγορά, η ενοικίαση διαμερίσματος θεωρείται πλέον απαγορευτική.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η αυξητική τάση των τιμών των ενοικίων θα σταματήσει στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, καθώς η κρίση στον οικοδομικό τομέα, που είχε ως αποτέλεσμα τις αυξήσεις, δεν υφίσταται πλέον στον βαθμό των ετών που ακολούθησαν το κούρεμα.

Συνεχίζουν να αυξάνονται τα ενοίκια στην Κύπρο – Πήραν σειρά Λάρνακα και Λεμεσός

Αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο και κατά το δ’ τρίμηνο του 2017 καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 33ης έκδοσης του Δείκτη που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, κατά το δ΄ Τρίμηνο του 2017, ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων καταγράφει σημαντικές ετήσιες αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές και όλες τις κατηγορίες. Παγκύπρια, οι τιμές για τα σπίτια και τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση ύψους 0,8% και 1,4% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Λάρνακα με τριμηνιαία αύξηση 2,7% για διαμερίσματα και στη Λεμεσό, τριμηνιαία αύξηση 1,5% για τα σπίτια.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7,1%, των σπιτιών κατά 4,3%, των γραφείων κατά 8,3%, των αποθηκών κατά 4,4% και των καταστημάτων κατά 3,1%.

Οι τιμές των εξοχικών κατοικιών παρουσίασαν παγκύπρια τριμηνιαία αύξηση, 0,4% για τα διαμερίσματα και 0,3% για τα σπίτια. H Πάφος παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση στα εξοχικά διαμερίσματα, η οποία έφτασε στο 1,33% και το Παραλίμνι στις εξοχικές κατοικίες, με αύξηση 0,9%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 2,9% στα διαμερίσματα, 1,9% στα σπίτια, 0,6% στα καταστήματα και 2,5% στα γραφεία, και 0,2% στις αποθήκες.

Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τέταρτου τριμήνου του 2016, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 13,7% για τα διαμερίσματα, 8,2 % για τα σπίτια, 5,9% για τα καταστήματα, 19,2% για τα γραφεία και 1,8% για τις αποθήκες.
Σύμφωνα με την Jennifer Petridou Sharpe, MRICS, ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS παρουσίασε αύξηση για ένα ακόμα τρίμηνο, με μεγάλη αύξηση στα διαμερίσματα και κατοικίες τόσο στη Λάρνακα αλλά και στη Λεμεσό, ενώ σημειώνονται επίσης σημαντικές αυξήσεις για τα γραφεία στη Λευκωσία. Η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, είπε, οδηγεί τη ζήτηση για γραφεία Α κατηγορίας, για τα οποία υπάρχει πολύ μικρή προσφορά στη Λευκωσία.

Πρόσθεσε ότι ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS παρακολουθεί μη παραλιακές περιοχές και πιθανώς η αύξηση στις αξίες των διαμερισμάτων και κατοικιών στη Λεμεσό και Λάρνακα να είναι αποτέλεσμα ντόμινο της ζήτησης σε παραλιακές περιοχές από ξένους επενδυτές για πολιτογράφηση ή Άδεια μόνιμης παραμονής.

«Επομένως, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 21 Μαΐου 2018 να περιορίσει τον αριθμό των αιτήσεων πολιτογράφησης σε 700 το χρόνο καθώς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αποτελεί σημαντικό στοιχείο αυτής της αγοράς», είπε.

Ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ).

Πηγή: businessnews